انجام دادن درست و اصولی هر کاری یکی از مهم ترین شرایط فراهم کردن نتیجه ی دلخواه می باشد. در مقالات قبلی منتشر شده در سایت گروه تولیدی آیدین پلاستیک نیز به طور اختصاصی به این موضوع اشاره شده است که رعایت نمودن استاندارد ها و پیروی از قوانین تعیین شده در حوزه ی سیم کشی ساختمان تا چه حد مهم است و باعث کاهش دادن ریسک به وجود آمدن خسارات خواهد شد. در این مطلب نیز برخی از نکات مهم و ضروری که در این زمینه باید به طور کامل مورد توجه برقکاران قرار بگیرد، بیان شده که امیدواریم برایتان سودمند واقع شود.
چرا تاکید می کنیم که برای برق کشی ساختمان حتما مطابق با آیین نامه های اجرایی و قوانین عمل کنید؛ زیرا حفظ امنیت یک ساختمان بسیار اهمیت دارد، از این لحاظ که تمامی امور در نهایت صحت و درستی انجام شوند، از تجهیزات استاندارد استفاده شود، زمینه ی به وجود آمدن خسارت و خطراتی نظیر آتش سوزی کاهش یابد و همچنین سلامت و ایمنی شخص برقکار در هنگام کار تضمین گردد. یکی دیگر از مزایای توجه به نکات کلیدی سیم کشی ساختمان این است که در صورت به وجود آمدن یک مشکل، بتوان به راحتی سیستم را ارزیابی و عیب یابی نمود و در کوتاه ترین زمان و با کم ترین میزان هزینه آن نقص ایجاد شده را بر طرف کرد؛ پس اولین نکته ی مطرح شده در خصوص برق کشی ساختمان ها پیروی از اصول و قواعد است.
تا چه حد از نکات کلیدی و مهم سیم کشی و برق کشی ساختمان مطلع هستید؟
قطعا از یک شخص عادی که هیچ زمینه ی کاری مشترکی با این حرفه ندارد، انتظار نمی رود که از قوانین و نکات مهم مطلع باشد اما اگر برقکار هستید و یا در این زمینه می خواهید مشغول به کار شوید، از خود بپرسید که تا چه حد از موارد مهم و اساسی برای برقکاری ساختمان آگاه هستید؟
آیا می دانید که قرارگیری کلید ها و پریز ها در آشپزخانه و پذیرایی ساختمان چگونه باید باشد؟
- به جهت تامین روشنایی لازم برای این محیط، کلید ها باید در ورودی آشپزخانه قرار گیرند و سهولت دسترسی به کلید ها به ویژه در شب اهمیت پیدا می کند.
- برای اتصال فندک سر خود اجاق گاز به برق، باید پریز برق را پایین تر از سطح گاز قرار داد تا هیچ گونه تماسی با شعله نداشته باشد.
- یکی از نکات کلیدی سیم کشی آشپزخانه ساختمان این است که از قرار دادن پریز برق در قسمتی که برای ماشین ظرفشویی تعیین شده، خود داری شود؛ زیرا احتمال وقوع حادثه، اتصال کوتاه و حتی آتش سوزی وجود دارد.
- کلید های مربوط به روشن کردن هالوژن های سقف و آرگ از کلید مربوط به روشنایی اصلی این محیط متفاوت باشد؛ زیرا استفاده از هالوژن در موارد خاصی کاربرد دارد.
- از جمله نکات مهم برای برق کشی بخش پذیرایی منازل مسکونی، استفاده از جعبه فیوز است که به عنوان جدید ترین، ایمن ترین و متداول ترین روش سیم کشی ساختمان توصیه می شود و در خصوص پذیرایی لازم است که در بخش های مختلف محیط، کلید ها و پریز های متفاوت با کاربری های متعدد را در نظر گرفت که از هر کدام به دیگری با استفاده از سیم هایی با قطر ۲.۵ سیم کشی انجام گردد و در نهایت کل کار به جعبه فیوز منتهی شود.
مراحل لازم برای برق کشی ساختمان و نصب کلید و پریزها بر روی دیوار چیست؟
- تهیه ی نقشه: با استفاده از یک نقشه ی دقیق شخص برقکار می تواند با سرعت و دقت بیشتری کار را به انجام رساند و لازم است که یک نقشه ی الکتریکال، بر اساس استاندارد های تعیین شده در خصوص سیم کشی ساختمان تهیه گردد تا مشخص شود که در کدام قسمت نیاز به کلید و پریز خواهد بود.
- خط تراز: با استفاده از این خط، مطابق با استاندارد ها و نقشه و با توجه به فاصله ی لازم از کف زمین تا محل نصب کلید ها، دیوار را نشانه گذاری می کنند تا مشخص شود که در کدام نقطه باید کنده کاری انجام شده و در نهایت کلید ها و پریز ها با دقت کامل در فضای تعبیه شده ی روی دیوار نصب گردند.
- در هنگام سیم کشی ساختمان، برای انجام دادن کنده کاری روی دیوار به منظور جای دادن لوله برق و قوطی کلید ها لازم است که با حفظ نکات ایمنی و تخریب نکردن دیوار، با ظرافت کامل و توسط ابزار های پیشرفته ی مخصوص برای این کار نظیر شیار زن، چکش برقی هلیتی و …. مکان مورد نظر را تراش داد و یک اندازه ی خاص برای قرار دادن کلید و پریز ها به دست آورد.
- در مرحله ی بعدی برق کشی، قوطی های لازم در داخل دیوار و در شیار ایجاد شده قرار داده می شوند و پس از آن لوله های برق خرطومی، لوله برق پی وی سی یا … که برای عبور دادن سیم ها مورد استفاده قرار می گیرند، در جاهای مخصوص نصب می شوند. تمامی این کارها بر اساس نقشه ی مربوط به سیم کشی ساختمان است و در این جاست که اهمیت داشتن یک نقشه ی دقیق مشخص می گردد.
- در مرحله ی پایانی شخص برقکار عملیات اصلی را انجام می دهد و با استفاده از ابزاری به نام فنر سیم کشی، انواع سیم های لازم برای برق، تلفن و آنتن را از داخل لوله ها عبور داده و به کلید و پریز ها وصل می کند و ارتباط آن ها را نیز با جعبه فیوز مقدور می سازد.