یکی از مهم ترین اقداماتی که در راستای تکمیل ساختمان های نوساز انجام می گردد، عملیات مرتبط با سیم کشی است که از دیرباز تا کنون مطابق با یکسری اصول و ضوابط مشخص توسط افراد آگاه به این تخصص، به انجام می رسد. با پیشرفت هایی که در طی سال ها در این زمینه حاصل شده است، شاهد اعمال فرایند هوشمند سازی در بسیاری از ساختمان ها هستیم که طبیعتا از ویژگی های مخصوص به خود و مزایایی برخوردار است، ضمن این که این کار منافع زیادی برای ساکنان و کاربران آن بنا خواهد داشت. لازم به ذکر است که انجام چنین کاری بسیار تخصصی است و باید توسط کسانی انجام شود که در این زمینه از مهارت و دانش علمی و عملی کافی برخوردار هستند، در این صورت کار نهایی از کیفیت کافی برخوردار خواهد بود. سیم کشی برق هوشمند ساختمان باید بر اساس نقشه ی اتوکد صورت پذیرد و طبیعتا از آنجایی که هر بنایی دارای ویژگی ها، مشخصات و بخش های منحصر به خود می باشد، لازم است که به ازای هر ساختمان یک نقشه ی مجزا تهیه و برای اجرا و پیاده سازی به برقکاران تحویل داده شود. جالب است بدانید که در این سیستم، جعبه فیوز کاربردی ندارد و وظیفه ی آن به یک ابزار بسیار مهم و قدرتمند به نام تابلو برق محول شده است که بسیاری از تنظیمات در درون آن انجام می گردد. ماژول ها و قطعات مخصوص در فرایند سیم کشی برق هوشمند ساختمان نقش اساسی دارند؛ چرا که بسیاری از اتصالات از طریق آن ها انجام شده و به همین دلیل نسبت به سیم کشی به روش سنتی، میزان مصرف سیم ها بسیار کم خواهد شد. یکی دیگز از تجهیزات پر کاربرد در این سیستم، کابل CAT5 می باشد که معمولا برای ایجاد ارتباط و کنترل بین برخی از قطعات به کار رفته و تابلو برق، مورد استفاده قرار می گیرد.
در سیم کشی برق هوشمند ساختمان چه مواردی مورد توجه قرار می گیرد؟
همانطور که گفته شد، برای انجام موفقیت آمیز فرایند هوشمند سازی پروژه باید به یک فرد متخصص واگذار شود و این فرد به خوبی می داند که چگونه بستر سازی لازم را در ساختمان مربوطه انجام دهد. بسیاری از کارها ممکن است به ظاهر ساده و مشابه روش سنتی باشند اما واقعیت این است که به دقت و تمرکز و علم بیشتری نیاز دارند و کسی که به عنوان برقکار حرفه ای وظیفه ی سیم کشی برق هوشمند ساختمان را بر عهده می گیرد باید نسبت به نحوه اجراي لوله گذاري، سیم کشی و کابل کشی، تعیین مکان مناسب برای نصب تجهیزات هوشمند، نحوه توزیع برق کلید ها و پریزها، تلفن، سنسورهاي اعلام سرقت، اعلام حریق، سیستم اعلام نشت گاز، کنترل شیر برقی گاز، مانیتورهاي لمسی، سیستم کنترل ورود و خروج ( کارت خوان و قفل برقی ) و …. آگاهی کامل داشته باشد.
روش های هوشمند سازی یک ساختمان
این سیستم را به دو روش بی سیم و از طریق کابل می توان پیاده سازی نمود که طبیعتا هر یک از قابلیت ها، مزایا و ضعف های گوناگونی بهره مند هستند. در روش اول همانطور که نامش پیداست، به سیم کشی نیازی نیست؛ بنابراین می توان حدس زد که کل کار در مدت زمان کمتر و با سهولت بیشتری انجام خواهد شد. اما اگر از هیچ سیمی استفاده نمی شود، چگونه فرآیند سیم کشی برق هوشمند ساختمان انجام می گردد؟
از یک سیستم کنترل مرکزی استفاده خواهد شد که به وسیله ی نرم افزارهای تخصصی، می توان آن را مدیریت کرد و تمامی موارد مرتبط با تجهیزات روشنایی، سیستم کنترل گرمایش و سرمایش و … را از همین طریق تنظیم نمود.
روش های افزایش کیفیت و کارایی سیستم هوشمند برق ساختمان
همانطور که قبلا اشاره شد، تمامی این کار ها باید حتما بر طبق یک نقشه ی کامل و از پیش تعیین شده انجام گردد.
ذکر این نکته حائز اهمیت است که تمامی تجهیزات و انواع لوله برق ها، باید از استاندارد های لازم برای استفاده در سیستم هوشمند برخوردار باشند. دقت داشته باشید که در روش هوشمند سازی از طریق کابل کشی، هر چه کیفیت و مرغوبیت کابل ها بیشتر بوده و از تجهیزات حرفه ای استفاده گردد و نحوه به کارگیری آن ها نیز اصولی باشد، کیفیت عملکرد سیستم نیز افزایش خواهد یافت. در سیم کشی برق هوشمند ساختمان نیز خط تراز اهمیت دارد و بسیار مهم است که استاندارد های مربوط به ارتفاع پریز و سایر تجهیزات از سطح زمین به درستی رعایت گردد.سپس از طریق دستگاه های مخصوص، مراحل مربوط به کنده کاری به جهت قرارگیری و نصب لوله ها و قوطی های برق بر روی دیوار انجام خواهد شد. عملیات ذکر شده در سیم کشی برق هوشمند ساختمان تشابه زیادی به سیستم لوله گذاری سنتی دارد.